Mensgerichte zorg door mensgericht onderwijs ENG

Wij zijn enthousiast, pro-actief en hebben besloten om te proberen de zorg van morgen mensgericht(er) te maken. We zijn ervan overtuigd dat dit begint in de opleiding. Door patiënten en medische studenten samen te brengen denken en hopen wij meer wederzijds begrip te creëren en daardoor ook een meer mensgerichte gezondheidszorg.

Matthijs (BSc Geneeskunde) vindt dat je gedurende de geneeskundeopleiding veel leert over de ‘menselijke machine’, terwijl de psyche achter deze machine  onderbelicht blijft. En dit terwijl juist de psyche een wezenlijke rol speelt in het ziekteproces. Met Mens Achter de Patiënt hoopt hij (als is het maar een klein beetje) bij te dragen aan een gezondheidszorg waar mensen zich op hun gemak voelen en alle problemen in samenwerking met de zorgprofessional worden opgelost. Op deze manier probeert hij middels het project te bewerkstelligen dat het leed dat een ziekte met zich meebrengt voor de patiënt en naasten in de toekomst enigszins verzacht wordt.  

Je leert over de ‘menselijke machine’, terwijl de psyche achter deze machine onderbelicht blijft.

Sjim (BSc Gezondheidswetenschappen en BSc Economics & Business Economics) las in zijn opleiding Gezondheidswetenschappen veel over trends in de zorg zoals een toenemende focus op mensgerichte zorg.  Het bleef echter grotendeels bij lezen. Wat hem opviel is dat gezondheidswetenschappers in opleiding weinig in contact komen met patiënten en dus weinig affiniteit ontwikkelen met deze groep. Dat is vreemd, omdat de hele organisatie van de zorg in het teken zou moeten staan van de doelgroep; de patiënt. 

Als toekomstig zorgmanager maak je beleid voor grote groepen patiënten. Het is dan ook erg belangrijk dat je als zorgmanager weet wat ziekte nu écht betekent voor mensen en hun omgeving. Mens Achter de Patiënt probeert juist dit stukje bewustzijn bij te brengen bij toekomstig zorgprofessionals. 

Het is dan ook erg belangrijk dat je als zorgmanager weet wat ziekte nu écht betekent voor mensen, hun naasten, werkomgeving et cetera.
white

Matthijs Bosveld (links) en Sjim Romme (rechts)